Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi

AŞİYAN Müzesi Tevfik Fikret`in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı evdir. İstanbul Belediyesi 1940 yılında eşi Nazime Hanım’dan satın alıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açmıştır. Tevfik’in önceleri Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiş ve bu tarihten sonra müze “Aşiyan Müzesi” adını almıştır. Tevfik Fikret, projelerini kendisinin çizdiği evine, Farsça’da “Yuva” anlamına gelen Aşiyan ismini vermiştir. Aşiyan Müzesi bahçe içerisinde 3 katlı ahşap bir binadan oluşmakta zemin katı ise bugün idari işler için kullanılmaktadır.

Birinci katta Edebiyat-ı Cedideciler`in kitap, fotoğraf ve özel eşyalarının sergilendiği Edebiyat-ı Cedide Odası, Abdülhak Hamit`e ait kişisel eşyalar, fotoğraflar, tablolar, çalışma masası ve koltukların bulunduğu Abdülhak Hamit Salonu, Nigar Hanım`a ait şahsi arşiv, kitaplar, fotoğraf ve eşyalarının sergilendiği Şair Nigar Hanım Odası bulunmaktadır.

İkinci katta Tevfik Fikret`in çalışma odası ve yatak odası yer almaktadır. Şairin yaşadığı dönemde yatak odası olarak kullandığı odada; vefat ettiği yatak, şahsi eşyaları ve Mihri Hanım tarafından şairin yüzünden alınan maskın kopyası gibi objeler sergilenmektedir. Çalışma odası olarak kullandığı odada ise; çalışma masası ve koltuğu, tablolar, kendisi tarafından yapılan resim çalışmaları bulunmaktadır. Şehzade Abdülmecit Efendinin, Tevfik Fikret`in “Sis” şiirinden esinlenerek yaptığı ünlü “Sis”tablosu da burada bulunmaktadır.

Kemerli, renkli camlarla süslü kapıdan giriş yapılan yemek odasının duvarlarında Tevfik Fikret’in kendi eserleri olan natürmortlar sergilenmektedir. Boğaza bakan pencere önündeki yemek masası üzerinde ise Fikret ailesine ait yemek takımları yer almaktadır. Aşiyan Müzesinin üst katında Tevfik Fikret’in çalışma odası, yatak odası ve banyosu bulunmaktadır.

Üst kata çıkan merdivenlerin sonunda koridor üzerinde olan banyo; küveti, armatürleri, lavabosu ile özgün yapısını korumaktadır.

Tevfik Fikret’in kütüphanesi, banyonun yanındaki çalışma odasına açılan kapıdan girildiğinde solunuzda kalan kısımdadır. Burada her iki yan duvara yaslanmış halde bulunan açık kitap raflarında kitaplar, dergiler ve birçok o zamana ait yayın bulunmaktadır. Sağ duvarda asılı bulunan karakalem resme dikkat edilecek olursa, Şairin son yıllarında aynaya bakarak kendini resmettiği bir çalışma olduğu ve sonradan bir yazı ile “güleriz ağlanacak halimize” sözünü yazdığı otoportresi görülmektedir. Sol tarafında şovale üzerinde resim çalışmalarından başka bir örnek bulunmaktadır.

Yatak odasında yer alan önemli eserlerden bir tanesi Tevfik Fikret’in yüz maskıdır. Ölüm maskı geleneğinin Türkiye’de ki ilk örneği olan çalışma ilk kadın ressamımız Mihri Müşfik tarafından Fikret’in ölümünden hemen sonra şairin yüzünden alınmıştır. Yatak odası Tevfik Fikret’in hayata gözlerini yumduğu yerdir. 19 Ağustos 1915’te henüz 48 yaşında şeker hastalığına yenik düşen Fikret çok sevdiği Aşiyan’ın yatak odasında son nefesini vermiştir. Boğaza hakim penceresi ile yatak odasının doyumsuz bir manzarası vardır. Göksu ve Küçüksu’ya hakim bu mevki Fikret’in Aşiyan’ın yerini seçerken ki ince ruhunun doruk noktasını göstermektedir.

Mutfak/Sokrates Penceresi  Müze’yi ziyaret ettiğinizde Tevfik Fikret’in Sokrates’in penceresi adın verdiği mutfak penceresinin kesinlikle bir fotoğrafını çekmelisiniz.

Aşiyan Müzesi, gelen ziyaretçilerine müze hakkında bilgi vermek için sesli rehberlik hizmeti sunmaktadır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan bilgiler müze içerisinde belirli kısımlarda yer alan numaraların cihaza tuşlanması ile birlikte içinde bulunan bölüm hakkında bilgi verilmektedir. Sesli rehberlik sistemi kısa ve uzun tur olarak iki ayrı şekilde sunulmaktadır.

Aşiyan Müzesi, pazartesi hariç diğer günler 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeye giriş ücretsizdir. Müze ziyaretinizden önce koleksiyonlar ve Tevfik Fikret hakkında daha fazla bilgi almak için Aşiyan Müzesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. İnternet Adresi: www.asiyanmuzesi.com

Ulaşım: Aşiyan denilince kelime anlamı kuş yuvası olan bu binanın bahçesi ile bir bütün oluşturduğu göz ardı edilmemelidir. Tevfik Fikret bahçenin doğal görünümünü değiştirmeden bahçedeki taşlardan yararlanılarak yapılan oturma yerleri, masalar, süs havuzları , yürüme yolları yapmıştır. Son yapılan restorasyonda da bu özellik korunmuştur.

Müzeye İETT Otobüsleri’ni kullanarak gitmek için Aşiyan Otobüs Durağı (yaklaşık 200 metre), Boğaziçi Üniversitesi Otobüs Durağı (yaklaşık 450 metre), Rumelihisarı Otobüs Durağı’nda (yaklaşık 600 metre) inerek gidebilirsiniz.
Müzeye metro kullanarak gitmek için Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu Metro Durağı’nda (yaklaşık 650 metre) inerek gidebilirsiniz.

E-Posta: asiyanmuzesi@ibb.gov.tr

Adres: Bebek Mh., Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul
Açılış tarihi: 1945
Telefon: (0212) 263 69 86